Амбіверт: хто це такий, як розпізнати і які професії йому підходять?
17.04.2019 0

Амбіверт: хто це такий, як розпізнати і які професії йому підходять?

Психологія
В закладки


Важко здивувати когось словами «інтроверт» і «екстраверт». Але якщо ці психологічні терміни увійшли в обіг більшості людей, то знання про амбівертах поки ще недостатні. А між тим, ця група поширена більше, ніж може здатися.

Значення терміна

Звучну назву «амбіверт» містить вже в собі розгадку сенсу. Багато хто знає, звичайно, що «амбівалентним» називають те, що може мати одночасно два протилежних значення. «Амбідекстрія» називають людей, що однаково добре володіють двома руками. Аналогічно в психології слово «амбіверсія» означає наявність одночасно характеристик, властивих интровертам і екстравертів. Таке унікальне поєднання забезпечує хорошу адаптацію в самому різному житті громади. Визначення амбіверта вказує, що така людина гармонійно відчуває себе і в компанії нових людей, і в повністю знайомій обстановці.

Може здатися, що це означає досягнення якоїсь золотої середини. Люди не замикаються в собі, але і не страждають при відсутності спілкування з зовнішнім колом. Однак це не так: високий темп спілкування і підтримки нових знайомств може витримуватися тільки короткий час. Амбіверти можуть болісно сприймати ті чи інші висловлювання оточуючих людей. Що важливо, таке сприйняття іноді зберігається навіть при повній зовнішній спокій.

Характеристика типу особистості

Висока пристосовність до різних обставин, вміння вибирати самі відповідні лінії поведінки - ось характерна риса амбіверта. При цьому важливо розуміти, що в реальності «хімічно чистих» інтровертів і екстравертів не зустрічається. У живих людей, а не у психотипів, описаних у спеціальній літературі, неминуче перемішуються ознаки екстравертного і інтровертного типів. І амбіверт - це така людина, у якого з великими труднощами навіть професіоналам вдається розпізнати домінування тих чи інших рис. Подібні особи іноді відчувають необхідність в тихому самоті.

Але таке бажання минуще і часом воно різко змінюється прагненням поспілкуватися з іншими людьми хоча б по телефону. Амбіверти можуть розпізнати себе і по такій властивості: якщо вони змушені залишатися на самоті або спілкуватися з не залежних від себе обставинам, то будуть спокійно переносити таку ситуацію.

Ще одна риса, характерна для середнього між інтровертом і екстравертом типу - це відсутність скільки-небудь помітних проблем при адаптації. Навіть спілкуючись з раніше невідомим чоловіком, амбіверт відразу розуміє, що співрозмовнику потрібно, де він лукавить, а де каже правду. Суміш різновидів характеру істотно полегшує співпереживання і розпізнання навіть ретельно приховуваних емоцій.

Амбіверти однаково добре відчувають себе в ролі спостерігача і в якості лідера. Ці прояви можуть легко перемикатися, тому що в одні моменти часу більш важливе відчуття відстороненості, а в інші - демонстрація своєї важливості. Проміжний рівень психічної активності не виключає відомої частки самолюбства, проте воно рідко домінує. Амбіверти вкрай рідко вступають в конфлікт відкрито. Що важливо, такі люди і інших намагаються утримати від відкритої ворожнечі.

Подібна особистість ефективна і як автономна одиниця, і як частина формального або неформального колективу. При виборі лінії взаємодії з іншими людьми вона вибирає не просто найвигіднішу, але і саму безпечну стратегію. Ту, яка дозволяє як домогтися серйозного результату при успіху, так і перервати спілкування, співпраця, якщо трапиться невдача, якщо інша сторона поведе себе непорядно. Такий вибір відбувається несвідомо, як ніби сам по собі. Не потрібно вивчення спеціальної літератури, якесь навчання або болісні роздуми.

Амбівертность багато в чому створюється на біологічному рівні. Це специфічне співвідношення збудження і гальмування в головному мозку. Слід враховувати, що незважаючи на уявну заданість і визначеність психічної гнучкості, вона може бути скоригована, хоча і не піддається корекції. Розпізнати свою приналежність до амбівертному типу особистості можна навіть без звернення до психологів.

Досить усвідомити, в якій мірі адекватні для людини такі моменти:

  • періодичне зниження активності з переходом до позиції «спостерігача»;
  • прояв видатних лідерських та організаторських якостей, але тільки в якійсь конкретній ситуації, випадки зрідка;
  • різницю у визначенні поведінки (одні підкреслюють лідерські нахили, інші майже не помічають);
  • вміння зберігати спокій майже в будь-якій обстановці;
  • однаково позитивний результат в групі і у відриві від неї.

В окремих випадках амбіверти більш тяжіють до екстравертність. Такі люди можуть без зайвих труднощів налагоджувати нові контакти навіть з людьми з незвичного кола спілкування, з іншого професійної, етнічної або культурної групи. Відзначається вміння легко обмінюватися своїми думками і уявленнями про різні проблеми, готовність розкривати свої переживання зовнішнього світу. Однак періодично все ж такі амбіверти зменшують активність і йдуть в «тиху заводь». Там вони відновлюють свою психічну енергію, яка допомагає згодом знову спілкуватися і налагоджувати взаємодію.

Якщо не вдається побути в тиші і спокої, виснаження психічних сил, емоційний та інтелектуальний стомлення настає набагато раніше, ніж у виражених екстравертів. Тому відпустки, вихідні дні, іноді навіть вечора і свята вони намагаються проводити подалі від людей або при мінімальному їх кількості. Якщо немає можливості піти на берег річки, в ліс, усамітнитися в квартирі або будинку - просто прогулюються вулицями, намагаючись опинитися подалі від місць, де можуть зустріти колег або знайомих.

Але є і протилежний тип: амбіверт, «який трохи більше інтроверт». Така особистість віддає перевагу самотність набагато більше, відчуває в ньому буквально життєву потребу. Публічна активність теж може проявлятися, але вона досить рідкісна і коротка. Висловлюючись образно, «вийти до дошки» в школі чи університеті, виголосити доповідь на щорічних зборах або щотижневій нараді ще можливо, а ось вести передачу по телебаченню або щодня грати в театрі, в кіно вже вийде з великими труднощами. Треба зауважити, що така суміш особистісних якостей може ретельно приховуватися. Серед великої компанії - на банкеті, в великому робочому колективі, на вечірці, що оточують можуть захоплюватися розкутістю і дотепністю людини, проявом уваги з його боку. Однак це варто великої витрати психічних сил, приносить часом внутрішній дискомфорт.

Амбіверт з тяжінням до интровертности відрізняється умінням рефлексувати, обмірковувати і чітко планувати свої вчинки. Людина чудово усвідомлює, які його сильні і слабкі сторони в конкретній ситуації. Вдається продумати оптимальну стратегію дії, коригувати її в міру необхідності. Різні невдачі і проблеми можуть переживати досить гостро, проте для оточуючих, крім найближчих, це не завжди очевидно.

Але при цьому немає небезпеки занурення в депресію, оскільки напружені переживання недовгі, а при необхідності робити щось ще швидко забуваються; допомагає і перевагу особистого комфорту.

Плюси і мінуси

Знання загальних характеристик амбівертов не дозволяє з'ясувати до кінця, які їхні переваги і недоліки. Ця тема заслуговує більш ретельного розгляду. Амбіверту цілком доступна копітка, яка займає тривалий час робота. Нехай результат окремого етапу неочевидний, але саме блискуче завершення певного проекту, втілення задуму приносить людині радість. Головне, щоб мета була чітко прописана, виявилася реальною і суб'єктивно значущою.

Якщо ці умови дотримані, амбіверти працюють планомірно й успішно навіть там, де «пасують» і зупиняються перед труднощами люди інших психологічних типів. Дистанціювання від конфліктів і вміння їх гасити дозволяє знижувати рівень конфронтації в колективі і навколо нього. Тому залучення до роботи амбівертов зазвичай знижує загострення пристрастей і підвищує продуктивність діяльності групи. Навіть там, де всі інші виявилися б залучені в скандал, забувши про виконання службового обов'язку. Чіткий контроль за емоціями:

  • оберігає від необачних рішень;
  • дозволяє розподілити увагу і докладання зусиль більш раціонально;
  • допомагає відбити спроби маніпуляторів змінити пріоритети, видати важливе за неважливе і навпаки.

Амбіверти проявляють увагу і турботу по відношенню до інших людей. З ними комфортно спілкуватися, навіть якщо ситуація неприємна, а настрій різко погіршився. У той же час корисним властивістю виявляється і вміння зберігати дистанцію. Це блокує спроби психологічного тиску, додатково ускладнює різного роду хитромудрі маніпуляції. У зародку запобігає зайве панібратство і перетворення неформальних взаємодій в колективі в знаряддя якихось інтриг і сварок.

Амбівертам заздалегідь відомо, як заповнити дефіцит психічних сил і емоційної енергії, як знайти натхнення. Такі люди, приступаючи до нового для себе проекту, тим більше в незвичній сфері діяльності, в новому оточенні або в нестандартних умовах, ніколи не намагаються «застовпити» за собою лідерські позиції. Вони «просто» планомірно працюють. А в цей час багато інших намагаються інтригувати в свою користь, розкручувати хитрі комбінації. Тому ближче до кінця проекту стає ясно, що саме амбіверти виконали основну частину роботи і добилися блискучого успіху.

Важливо відзначити, що амбіверти дещо гірше інтровертів пристосовані до виконання тривалої монотонної роботи. Так, службова необхідність і вольові якості, інші зовнішні обставини можуть змусити таких людей займатися нею. Але загальна продуктивність все одно виявиться занадто мала. Амбівертному людині треба побоюватися надмірного жертовності і прагнення присвятити своє життя комусь іншому. Ще одним мінусом такого типу характеру є часта самовпевненість, переоцінка своїх сил; вони пов'язані з тим, що зазвичай все занадто добре вдається.

Список відповідних професій

Сказане вище стосується будь-якої роботи. Тому що майже всюди зустрічаються хитруни, маніпулятори, інтригани, яким треба протистояти, протиставляючи властивості характеру і об'єктивний результат. Але все ж є сфери діяльності, в яких амбівертам варто брати участь в першу чергу. Для них категорично не підходять робочі місця в великих колективах, а також всі посади, які передбачають постійне спілкування з іншими людьми. Такого роду діяльність, якщо доводиться займатися нею постійно, швидко витрачає сили амбівертов і не дозволяє їм реалізувати свої переваги.

А ось на віддалену роботу або в маленькому згуртованому співтоваристві вони відчувають себе набагато краще і впевненіше. Люди цього психологічного типу періодично повинні демонструвати власні праці, підбиваючи підсумки роботи за певний час. Їм вдається домогтися гарних результатів у творчій роботі, в інтелектуальних заняттях іншого роду, де немає жорсткого графіка і чітких рамок. Амбіверти можуть стати прекрасними художниками, письменниками; на щорічній виставці або на презентації нової книги вони блищать, а весь інший час працюють в тиші і спокої.

Важливо розуміти, що в першу чергу для такої людини важлива власна особистість, благополуччя і комфорт. Розумні керівники враховують такий момент при розстановці на посади, при роздачі доручень. Амбівертам можна доручити презентацію контрагентам того проекту, над яким вони довго працювали. Ці люди непогано впораються і з введенням в курс справи нових помічників, додаткових співробітників. А ось всі види керівної діяльності для них мало придатні.

Амбіверти зате можуть бути ефективними продавцями-консультантами та працівниками виставок. Екстраверти активніші, але інтенсивність їх зусиль, часом переростає в нав'язливість, обертається недовірою, відштовхує покупців або клієнтів. Через ці причини корисно залучати людей з амбівертним типом особистості в сферу маркетингу і реклами, в якості промоутерів, мерчендайзерів і комівояжерів. Вони глибоко розуміють мотиви і образ мислення інших людей, вміють знайти оптимальний підхід до них.

При цьому не варто доручати таким особистостям роботу, яка рекомендована для інтровертів.

Амбіверти непогано почувають себе в якості копірайтерів, рерайтерів і редакторів. Подібні віддалені роботи, коли головне - вміння швидко вникати в суть нового завдання, особливо необхідного стилю, а також чітка самодисципліна за часом і послідовності робіт, для них оптимальні. Але якщо не розглядати саме роботу з текстами, треба звернути увагу і на волонтерську діяльність. Коли така людина спілкується з нужденними в благодійності, він проявляє співпереживання. При підготовці звітів, вирішенні фінансових завдань і плануванні подальшої діяльності включається інша позитивна риса характеру - виражена раціональність.

Сказане вище про жертовність дуже важливо також для:

  • соціальних працівників;
  • рятувальників і пожежників;
  • співробітників поліції;
  • охоронців;
  • лікарів і ветеринарів.

Всім цим людям доводиться проявляти співчуття, але при необхідності швидко перемикатися в «строго раціональний режим». Уміння розуміти інших укупі з раціональністю і захищеністю від маніпуляцій дозволяє призначати амбівертов на посади в кадровій службі, в службі безпеки підприємства. Аргументоване донесення своєї позиції до оточуючих і здатність зрозуміти дійсні мотиви опонента актуальні для політиків і громадських діячів, для дипломатів і кореспондентів.

Як спілкуватися з амбівертом?

Життя, як би там не було, не вичерпується роботою. І всім - юнакам і дівчатам, дорослим і літнім, дуже важливо знати, як вибудовувати особисті відносини з амбівертамі. Простіше за все тим, хто спочатку відноситься до такого типу особистості. Але й іншим можна вирішити цю задачу, якщо врахувати прості принципи. Перш за все, не варто змушувати амбівертов спілкуватися і переписуватися кожен день, треба іноді дозволяти їм не проявляти увагу.

Такий тип особистості обумовлює погане ставлення до всіх, хто постійно скаржиться і «ниє». Маніпуляції, навіть найтонші, розпізнаються дуже швидко, і ефективно відсікаються ... разом з маніпуляторами. Контрпродуктивно і емоційний тиск, спроби психологічного пресингу. Інший раз амбіверт поступається, але швидко піде на розрив відносин, щоб знову не піддаватися. Небажано весь час змушувати таких людей бути в центрі уваги, вживати активних рішення.

    Є ще кілька рекомендацій при спілкуванні з амбівертамі:

    • не треба проявляти агресію;
    • варто уникати вульгарності і брутальності;
    • доцільно давати співрозмовнику висловитися без нав'язування монологу;
    • починати спілкування з особистих і цікавих для людини тим;
    • проявляти періодично увагу і турботу при переході в інтровертну фазу (хоча іноді буває краще залишити в спокої, на самоті - тут вже все залежить від чуйності і конкретної ситуації).

    Одинадцять ознак того, що людина амбіверт - в відео нижче.

    Комментарии (0)
    Додати коментар
    Особливості та ознаки перверзного нарцисизму
    У сучасній медицині досить докладно описуються різного роду психологічні розлади, з якими може зіткнутися та чи інша людина.
    Екстраверт від «А до Я» - все, що ви хотіли знати про це типі особистості
    Напевно, багато хто з нас не раз чули хоч щось про тест на темперамент, також відомому в психології під назвою «Тест Айзенка», на прізвище британського
    Класифікація і принципи визначення психотипу особистості
    Кожна людина має унікальні рисами характеру, які виділяють особистість з натовпу інших. Однак є деякі невеликі подібності в поведінці людини та її ставлення до життя.
    Які професії підходять для інтровертів?
    Інтроверти - психологічний тип особистості. За даними психологів, вони складають більшу частину суспільства.
    Чоловік Козеріг, народжений в рік Собаки: характеристика і сумісність
    Чоловіки Козероги-Собаки консервативні за своєю природою і вважають за краще грати за правилами.