Молочна сироватка: різновиди та використання продукту
04.08.2019 0

Молочна сироватка: різновиди та використання продукту

Краса
В закладки


Молочна сироватка з давніх часів вважається ефективним засобом в області косметології, дієтології та народної медицини. Її унікальний склад надає оздоровчий ефект на організм, а також на стан шкіри, волосся і нігтів. Для виготовлення біологічно активних добавок за основу береться саме сироваткова рідина.

Крім того, застосовуються ще кефіру і сирна, наповнені цінним білком, який вирізняється швидкою засвоюваністю і високою поживністю.

Характеристика продукту

Сироватка є рідка речовина, що отримується в процесі виробництва молочної продукції - кефіру, сиру, деяких сортів сиру. Продукт починає відділятися в результаті згортання молока, а на завершення, при зціджуванні, самостійно фільтрується. На перший погляд, може здатися, що ця рідина є залишковим виробничим речовиною, але не всім відомо про її значущості і користь. На сьогоднішній день це повноцінний напій, що підтримує хороше самопочуття і роботу внутрішніх органів, а також є ефективним компонентом, використовуваним в косметичних і лікувальних засобах.

Існують два різновиди даного продукту: кисла і солодка. Перша є результатом виготовлення пресованих сортів сиру, друга виходить в процесі виробництва твердих сортів сиру. Виглядає сироватка як злегка каламутне речовина. Колір варіюється від білого до світло-жовтого. Запах нагадує звичайний кисломолочний продукт.

Останнім часом особливої ​​популярності набули сироватки з додаванням фруктових та ягідних соків. У їх складі міститься та ж молочна рідина, але зі значно меншою кількістю цінних елементів.

Промислове виробництво не обходиться без сироватки при виготовленні хлібобулочних і кондитерських виробів і, як уже говорилося, м'яких і коричневих сирних сортів. Велика частина виробництва бере за основу саме коров'яче молоко. Такий цінний продукт можна зробити в домашніх умовах, так ви будете впевнені в його якості та свіжості. Крім цього, він продається в магазинах здорового харчування.

Близько 95% складу займає вода - ця особливість робить продукт низькокалорійним. Рештою хімічними елементами сироватки є:

  • мікроелементи, наприклад, залізо, цинк, йод, фосфор, кальцій і багато інших;
  • вітаміни, наприклад, A, C, E і представники групи B;
  • лактоза;
  • глюкоза;
  • нікотинова кислота.

Кількість вуглеводів становить 4-8%. Сюди ж можна включити молочний цукор (лактозу), глюкозу, природну кислоту (нейрамінової). Білкову групу (близько 2%) представляють глобулярні білки - альбумін, овоглобулін, лактоглобулин. Вони являють собою цінне поживна речовина, схожа за вхідним елементів з м'язовим білком людини. Варто відзначити наявність необхідних організму жирних кислот - оцтової, мурашиної, масляної, лимонної і нуклеїнової. Правда, в дуже малій кількості.

Харчова цінність 100 мл сироваткової рідини становить всього 15 калорій, тому в середньому один стакан продукту буде містити 20 ккал.

Різновиди

Концентрований продукт (СМЯ) підрозділяється на кілька видів.

  • СМКП - підсирна. Масова частка сухої речовини в трьох показниках - 13, 20, 30%.
  • СМКТ - сирна. Виробляється в тих же процентних показниках - 13, 20 і 30%.
  • СМКП Сб - підсирна зброджені представлена ​​лише 30-відсоткової.
  • СМКПС - підсирна з цукром - 52, 65, 75, 90%.
  • СМКТС - сирна з додавання цукру - ті ж показники, що і у підсирної.

Кондитерська промисловість використовує інший список МС:

  • концентрована;
  • суха;
  • згущена;
  • згущена з цукром;
  • сквашеного згущена.

Користь

Натуральний концентрований продукт має безліч корисних властивостей. Така особливість пояснюється вмістом цінних поживних елементів, серед яких особливе місце займає легко засвоюваний білок. У свіжому вигляді або у складі напоїв сироватка здатна значно оздоровити організм, запобігти появі деяких недуг.

Користь молочної сироватки.

  • Зміцнення імунної системи. Задіяні захисні функції здатні вберегти від простудних, вірусних та інфекційних захворювань.
  • Поліпшення фізичного та емоційного стану людини.
  • Даний продукт є дієтичним за рахунок малої кількості калорій, а також здатності спалювати жирові клітини.
  • Позбавляє від стомлюваності, втоми.
  • Стимулює роботу головного мозку.
  • Поліпшується концентрація уваги.
  • зникає неуважність.
  • Корисний цукор в складі розщеплює застарілий жир.
  • Молочний фермент не накопичується в організмі, тим самим допомагає за короткий час скинути кілограми.
  • Допомагає позбутися целюліту на животі, стегнах і ногах.
  • Нормалізується кров'яний тиск.
  • Дуже добре підходить для харчування гіпертонікам.
  • Поліпшується стан кишкової мікрофлори.
  • Позитивний вплив на печінку, нирки і шлунок.
  • Зміцнює нервову систему, знімає зайву дратівливість.
  • Холодний компрес з цієї рідини знімає головний біль і мігрень.
  • Впливає на роботу серцево-судинної системи.
  • Висновок шкідливий холестерин.
  • Виліковує від варикозу.
  • Відзначено протизапальну дію.
  • Регулярне вживання впливає на вироблення серотоніну.
  • Допомагає переносити депресії і стреси.
  • Запобігає розвитку атеросклерозу.
  • Очищаючу дію звільняє організм від солей, токсинів, важких металів і шлаків.
  • Сироватка підходить для здорового, дитячого і дієтичного харчування.
  • Відмінний засіб проти грибкових інфекцій за допомогою зовнішнього і орального застосування одночасно.
  • За рахунок виходу зайвої вологи знімаються набряклість, припухлість.
  • Корисна для вагітних, матерів-годувальниць.
  • Уповільнює передчасне старіння клітинних тканин.
  • прискорює регенерацію.
  • Високий рівень антиоксидантів, що запобігає запалення і пухлини.

Як і будь-який молочний продукт, сироватка стане відмінним засіб для підтримки здоров'я вашої дитини. На сьогоднішній день існує категорія дитячої їжі на основі МС. Лікарі-педіатри радять вживати її навіть в поєднанні з іншими медичними препаратами.

Показання до застосування молочної сироватки:

  • проблеми з кишечником, нирками і печінкою;
  • порушення функціонування судинної, ендокринної системи;
  • запалення органів дихання;
  • ураження шкірних покривів;
  • розлад серця.

Щоб малюк не противився смаку молочного продукту, фахівці радять додавати його в звичні страви, які лише підсилять поживні якості. З сироватки виходять смачні та поживні коктейлі, желе, киселі. Такі напої наситять дитини на довгий час, додадуть енергії і активності. У разі появи алергічної реакції необхідно відразу припинити вживання.

Перед включенням сироватки в дитяче меню найкраще проконсультуватися з лікарем. Так ви будете спокійні за реакцію маленького організму на що містяться компоненти, а також буде встановлена ​​добова норма і частота застосування. Що стосується дорослих, заповнити дефіцит вітамінів і мінеральних речовин можна за допомогою 3-тижневого курсу. Він включає в себе порцію сироватки - 300 мл в день. Після закінчення терапії здоров'я і самопочуття в цілому значно покращиться.

Шкода

Крім користі, продукт молочної переробки володіє деяким списком протипоказань. Незважаючи на те що більшу частину продукту займає вода, його неправильне застосування може негативно позначитися на стані людського організму. Але це тільки в наступних випадках:

  • індивідуальна непереносимість молочного білка;
  • проносну дію може засмутити шлунково-кишковий тракт;
  • прострочена або неякісна рідина загрожує нудотою, отруєнням і діареєю.

Купуючи магазинну продукцію, будьте уважні, вивчайте склад і термін придатності. Прострочена сироватка стає відмінною середовищем для розвитку бактерій, що призведе до тяжких отруєнь, а також зараження інфекцією.

Спочатку слід обстежитися у лікаря, перш ніж включати сироватку в повсякденний раціон. Кожен організм індивідуальний і вимагає певної денної дози, навіть відносно корисного продукту.

Використання

Особливості застосування молочної сироватки.

  • Найчастіше використовується в приготуванні промислових продуктів харчування - хліб, сир, напої, кондитерські вироби. За рахунок цього компонента тісто стає ніжним і повітряним.
  • Входить до складу спортивного харчування, що продається в спеціалізованих магазинах. Вміщені мікро- і макроелементи прискорює ріст м'язів, а також відновлюють працездатність після тривалих тренувань.
  • Сучасні виробники представили на ринку особливий вид напою - вітамінізований газована вода з молочною сироваткою. Крім цього, вона присутня в дитячих поживних сумішах.
  • Сфера косметології також не обійшлася без такого цінного речовини. Її використовують для виготовлення засобів по догляду за шкірою обличчя всіх типів, волоссям.
  • Очищена від лактози (молочного цукру) вона застосовується для створення деяких медикаментів.
  • Для підтримки нормального фізичного стану досить випивати в день по 250 мл сироватки. Така доза наповнена великим числом вітамінів.

Харчове

Вживання МС в якості окремого напою або в поєднанні з їжею здатне вирішити багато проблем з організмом.

  • Щоб очистити кишечник, рекомендується щодня випивати по одній склянці рідини з додаванням солі. обов'язково натщесерце.
  • Нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту допоможуть 2 склянки протягом двох тижнів. Результат не змусить себе чекати - з перших днів з'явиться апетит, травлення буде налагоджуватися.
  • Суміш з МС і морквяним соком за короткий час позбавить від запорів.
  • Стакан на добу є відмінною профілактикою вірусних та інфекційних захворювань.
  • Чотириразове прийом 100-грамової порції надасть оздоровчий ефект при сильному, мокрому кашлі, а також при деяких стадіях бронхіту. Лікування триває максимум тиждень. Посилити дію допоможе чайна ложка подрібненого кореня пирію.
  • Вилікувати варикозне розширення вен і зміцнити судини зможе м'ятно-сироватковий настій. Для цього залийте окропом кілька листя м'яти і залиште на півгодини. Після змішайте з 200 мл сироватки. Дворазове вживання перед їжею протягом 3 тижнів значно поліпшить стан.
  • Лікарі рекомендують звернути увагу на сироватковий напій людям, що страждають від подагри.

Очищаючу властивість виводить сечову кислоту, налагоджуючи при цьому діяльність нирок. Для цього необхідно споживати хоча б 100 мл в день.

У косметології

Цінний складу позитивно позначається на стані волосся, нігтів, шкірних покривів. Наприклад, регулярне споживання здатне очистити поверхню обличчя від прищів і такого захворювання, як акне. Хімічний склад продукту впливає на початкові причини появи запалень. Крім того, з її допомогою нескладно домогтися гладкою і підтягнутою шкіри.

Наявність в складі бета-каротину дозволяє створити лікувальні та професійні засоби по догляду за волоссям. Даний елемент надає сильне вплив на фурункули, що згодом пробуджує волосяні цибулини і прискорює їх зростання. Не менш важливими є жирні кислоти і вітаміни, що поліпшують стан локонів, додають блиск і щільність.

Для молочної сироватки знайшлося місце і в антивікової косметиці. Засіб здатне прискорити оновлення клітин, що призводить до уповільнення процесів старіння. На основі МС маски відмінно справляються зі своїм завданням - надовго зволожують, вирівнюють тон, надають природне сяйво, іноді навіть підтягують. Крім того, засіб відмінно освітлює пігментні плями і розгладжує неглибокі зморшки в області очей, губ і носа.

Основні способи застосування в косметології.

  • схуднення. Вранці, натщесерце, випивайте склянку (150 мл) молочної рідини. На обід і вечерю - півсклянки. Таким чином, ви заглушите апетит і вбережете себе від переїдання.
  • очищення шкіри. Протягом 2 тижнів випивати по 300 мл на добу; додавати кілька крапель в улюблений денний крем і наносити на шкіру; вмиватися розведеним з нею гелем або пінкою - пропорція 1-3.
  • Вії, брови, волосся. Щіточкою наносите рідину на вії; протягом 4 тижнів, вранці, вдень і ввечері - один стакан.
  • Міцне, блискуче, здорові локони. У куплену маску додайте 60 мл МС, розмішайте. Наносите на волосся відповідно до інструкції; чисте речовина відмінно себе покаже як ополіскувача.

Молочна сироватка - воістину універсальний харчової та косметичний продукт. Її багатий склад і цінні властивості здатні оздоровити організм дорослих і дітей, а також поліпшити зовнішній стан шкіри, волосся і нігтів. Стало бути, сироватка - звичайне рідке речовина, що отримується в процесі переробки молока, але таке корисне і дієве.

Щоб отримати від МС виключно користь, перед застосуванням в якості їжі проконсультуйтеся з лікарем. Ризик появи алергічної реакції не виключений.

Приготована в домашніх умовах або куплена в магазині молочна сироватка завжди підтримає ваше здоров'я.

Про те, як приготувати смачну і корисну молочну сироватку в домашніх умовах, дивіться в наступному відео.

Комментарии (0)
Додати коментар
Масло рожевого дерева: властивості і застосування
Багато природні речовини являють собою безцінний джерело вітамінів і інших складових, які благотворно позначаються на здоров'я і красу людини.
Ліфтинг-сироватка: поради по використанню і ефект
У будь-якому віці жінка мріє про здорову, пружною і сяючою шкірі обличчя. Домогтися такого і зберегти чудовий результат на багато років допомагають сучасні
Мультивітамінна сироватка Be Loved: особливості та ефективність
Мультивітамінна сироватка Be Loved NL International - це унікальне косметичний засіб, в основі якого лежить комплекс CellCode®57, розроблений вітчизняними фахівцями.
Як використовувати молочну сироватку для обличчя в домашніх умовах?
Застосування молочної сироватки для обличчя - чудовий спосіб догляду за шкірою, що дозволяє домогтися дуже хороших результатів.
Різновиди і особливості застосування сироваток Hello Beauty
Популярність корейських кремів і сироваток виявилася настільки висока, що в нашій країні вирішили виробляти аналогічні товари за рецептами азіатської країни.