Як правильно розсадити гостей на весіллі?
Розсаджування гостей за весільним столом є важливим організаційним моментом. Від правильно складеного плану розсадження залежать психологічний комфорт запрошених і загальний настрій свята. Тому даного заходу приділяється найпильніша увага, і при цьому враховуються різноманітні супутні фактори.
Основні види і схеми розміщення столів
Перш ніж починати планування і складати схему по розсаджування запрошених, слід визначитися з розташуванням святкових столів. Тут існує маса варіантів і який з них вибрати, залежить від кількості запрошених, площі банкетного залу і особистих переваг нареченого з нареченою. В першу чергу необхідно оглянути місце проведення майбутнього бенкету і скласти точний план приміщення. На ньому бажано відобразити перепади висот підлоги, розташування вікон, дверей і столика діджея, а також наявність колон, їх місцезнаходження і кількість.
Також слід дізнатися у співробітників закладу, якої форми і розміру будуть столи, і допускає адміністрація їх переміщення. Це обумовлено тим, що в деяких кафе і ресторанах столи вже розставлені з урахуванням архітектурного рішення приміщення і зручності обслуговуючого персоналу і переставляти їх не дозволяється. Якщо ж менеджер закладу не буде проти переміщення столів, то тоді можна приступати до вибору схеми їх розташування. Нижче представлені найбільш популярні варіанти розташування, серед яких присутні як традиційні варіанти, так і досить нові, а часом і несподівані.
- Класична схема. Даний спосіб вважається найбільш простим і застосовується на урочистих банкетах з обмеженою кількістю запрошених. У залі розташовують один довгий стіл, складений з кількох, що примикають один до одного впритул невеликих столів. На чолі завжди саджають винуватців торжества, причому молода дружина вмощується праворуч від чоловіка, а по обидва боки від молодят розташовуються їх свідки і батьки. При розсадження гостей за загальним столом використовують традиційну схему, при якій чергують чоловіків і жінок.
- Т-подібний спосіб розташування столів довгий час був найбільш поширеним варіантом. Таке розташування якнайкраще підходить для проведення урочистих банкетів чисельністю до 25 осіб, що проходять в невеликих за площею залах. Наречений і наречена сідають на чільне столу, за ними слідують свідки і батьки, а решта гостей розсідаються так, як їм зручно, так як Т-подібне розташування сприяє гарній оглядовості запрошених, і дозволяє практично з будь-якого місця кожному з гостей добре бачити і чути кожного з присутніх.
- П-подібний спосіб розстановки столів підходить для більш численних весіль, на яких число запрошених сягає 50 осіб. Сюди ж можна віднести і Ш-подібне розташування, яке використовують в тих випадках, коли кількість запрошених перевищує 60 осіб. Однак при обох способах розстановки потрібно приділити велику увазі розсаджування гостей і ні в якому разі не пускати це на самоплив. Ця вимога обумовлена тим, що значна частина запрошених буде розташовуватися спиною один до одного. Це серйозно ускладнить комунікацію між близькими людьми, яким не дісталося місця за одним «рукавом» столу, і змусить їх їсти і спілкуватися впівоберта.
Далі йдуть європейські варіанти розташування столів, які швидко були перейняті російськими рестораторами і організаторами заходів і стали широко використовуватися при проведенні урочистих банкетів. Головною особливістю європейської схеми є присутність в залі окремо стоячих столиків, які виступають в якості альтернативи загального столу. Даний спосіб є дуже зручним при розсаджування людей за інтересами, віком та ступеня споріднення.
Молоде подружжя також сидять за окремим столиком, при цьому свідки і батьки розташовуються за сусідніми столиками. Однак у даного нововведення, поряд з шанувальниками, є і противники, які стверджують, що таке розташування дещо ускладнює спілкування гостей, що сидять за сусідніми столами, а в разі їх достатньою віддаленості один від одного і зовсім зводить його нанівець. Для того щоб уникнути подібних моментів і не перетворити весілля в декілька абсолютно незалежних і не перетинаються один з одним «клубів за інтересами», залучається тамада. І якщо запрошений організатор дійсно майстер своєї справи, то він вміло і правильно зможе організувати спільні конкурси, ігри та вікторини і легко перезнайомити між собою всіх гостей.
Якщо ж присутність тамади на заході не передбачено, то існують певні ризики того, що гості, що сидять за окремими столами, взагалі ніяк не перетнуться за час банкету і занудьгують. Тому при виборі європейських варіантів розстановки момент комунікації потрібно враховувати обов'язково.
- італійський спосіб передбачає розстановку квадратних столиків на чотири персони, поставлених в шаховому порядку. Встановлювати столи слід таким чином, щоб гості з будь-якого місця могли вільно бачити головний стіл, за яким будуть перебувати молоді. Для більш кращого огляду стіл молодят поміщають на сцену або піднесення, що дозволяє їм вільно спілкуватися з гостями, а присутнім добре бачити і чути подружжя.
- англійський варіант передбачає використання круглих або овальних столиків, за якими розсаджують по вісім чоловік. На думку більшості європейських психологів, саме така кількість людей є найбільш комфортним для спілкування у вузькому колі. До англійського стилю також відноситься і ще один цікавий спосіб, при якому гостей розсаджують таким чином, щоб ніхто з них не розташовувався спиною до молодих. Для цього стільці розміщують лише з одного боку столів, розсаджуючи присутніх півколом. За схожість з розташуванням стільців в однойменному закладі спосіб отримав назву «кабаре».
- Розміщення столів «ялинкою» являє собою усереднений варіант між європейським і традиційним способами. В даному випадку молодих також саджають за стоїть окремо стіл, а решта столи, зазвичай на 8-12 персон, ставлять по діагоналі від головного, паралельно один одному. Гості при такому розміщенні повинні сідати уздовж двох довгих сторін столу, бічні ж частини залишаються незайнятими.
При такій розстановці центральна частина банкетного залу зазвичай залишається вільною, перетворюючись в місце для проведення ігор, конкурсів і танців. При розстановці «ялинкою» торці всіх столів повинні дивитися на стіл молодят і ні в якому разі не навпаки. Розташування, при якому на нього «дивиться» одна з довгих сторін гостьового столу - неправильне.
- американський спосіб розстановки полягає в тому, що по периметру приміщення встановлюють довгі столи з розташованими на них стравами, і кожен запрошений підходить і вибирає все, що йому сподобалося. У центрі залу встановлюють два довгих столу і ставлять їх паралельно один одному. Гості, взявши вподобане блюдо, сідають за будь-який з них і їдять. Молодята при цьому сидять за окремим столиком, розташованим перпендикулярно до двох гостьовим. Плюсом американського варіанту «шведського столу» є значне скорочення витрат на продукти, а до мінусів відносять необхідність самообслуговування, чого багато гостей можуть і не схвалити.
- Розстановка «фуршет» застосовується в тому випадку, коли організація пишного банкету не планується, і пара відразу після реєстрації відбуває у весільну подорож. При таких обставинах ідеальним варіантом стане установка фуршетних столиків без використання стільців. На столах зазвичай розташовують напої і легкі закуски, а сам захід нагадує коротку вечірку.
Способи вказівки місць
Перш ніж приступати до планування розсадження, необхідно написати повний список гостей і розіслати їм запрошення. Після того як відповіді будуть отримані, можна приступати до складання плану. Для того щоб при розсаджування людей не виникло плутанини, і кожен швидко знайшов своє місце, в фойє банкетного залу розміщують барвистий стенд або мольберт із зображенням схеми розсадки. До нього кріплять картки з іменами гостей і з зазначенням номера столу і місця посадки.
Форму інформаційного плаката і його макет необхідно продумати заздалегідь, це дозволить без поспіху створити необхідний реквізит і красиво його оформити. Так, для весіль, що проводяться в стилі кантрі, буде доречним виготовити плакат у формі вікна і розташувати його на тринозі. Якщо весілля проходить в вінтажному стилі, то можна взяти стилізовану дошку і на ній крейдою написати всю потрібну інформацію. Цікавим варіантом буде написання номерів столів і імен гостей маркером на скляному стенді.
Однак оформляти мольберт або плакат можна не тільки списком. Це може бути красиво намальований план банкетного залу. По ньому гості легко визначаться і будуть знати, в яку частину приміщення їм проходити. Крім того, якщо столи будуть розставлені в європейському стилі, то кожному з них можна присвоїти своє оригінальну назву. Варіантами можуть послужити сорти вин, назви садових квітів, дорогоцінних каменів, танців або відтінків. У разі якщо кількість запрошених більше 15 чоловік, то робити треба 2-3 однакових примірника і розміщувати їх в різних місцях холу. Це позбавить людей від необхідності стояти в черзі для того, щоб дізнатися про своє місце і буде сприяти швидкій і спокійною розсадження.
Кожному номеру на стенді відповідає своя картка з потрібною цифрою або ім'ям гостя. Вони розставляються на столах, і запрошені без праці знаходять потрібне місце і сідають. При створенні макета карток потрібно враховувати, що ім'я гостя виглядає набагато ефектніше безликих цифр, тому краще додатково замислитися і зробити їх іменними. Крім того, такі картки продовжують лінію загального стилю заходу і показують гостям, наскільки кожен з них важливий для молодих.
Оформлення карт повинно повторювати оформлення запрошень та тісно переплітатися з оздобленням залу і колірними тенденціями торжества. Імена ровесників прописуються без вказівки по батькові, в той час як для осіб старшого покоління його написання обов'язково, проте прізвище в обох випадках краще не писати. Виняток становить присутність на банкеті двох і більше людей з однаковими іменами. В цьому випадку написання прізвища необхідно.
Варіанти оформлення
Стенд із списком і іменні картки можна замовити в друкарні, фахівці якої допоможуть підібрати потрібний дизайн, відповідний головному стилем та ідеєю свята. Однак друкована продукція, якою б гарною вона не була, трохи приїлася і особливо нікого вже не вражає, тому при наявності вільного часу оформити реквізит краще самостійно. Саморобні листівки виглядають набагато душевніше надрукованих на принтері і надовго запам'ятаються гостям свята.
Технологія виготовлення карт своїми руками виглядає наступним чином:
- з картону вирізують картки розміром 10х10 см і згинають їх навпіл;
- на одну частину приклеюють вирізану з кольорового паперу цифру з номером місця і столу, а на інший красивим шрифтом пишуть ім'я гостя;
- фон листівки повинен відповідати загальній колірній гаммі свята, а цифри повинні бути того ж колірного спектра, але трохи темніше;
- потім краю картки декоруються атласною тасьмою, яка зав'язується в бант і прикрашається бусиной;
- лівий верхній і правий нижній кути обох частин листівки оформляються блискітками, головне, щоб їх було не надто багато, і вони не закривали цифру і ім'я.
При виготовленні карток необхідно зробити кілька незаповнених примірників. Це допоможе швидко дописати ім'я і посадити раптово передумав гостя, який відмовився від запрошення раніше або нового людини, яка прийшла з кимось із запрошених.
Розставляти картки можна різними способами: це може бути класичний будиночок або серце або коло, надрізаний знизу і надітий на фужер. Якщо дозволяють час і кошти, то можна замість картки поставити кожному гостю маленьку подарункову коробочку з написаним зверху ім'ям і яким-небудь символічним сюрпризом всередині. Дуже добре виглядають і картки, виконані в техніці орігамі, розставлені на тарілках і прикрашені солодощами або квітами.
Правила та поради щодо складання плану
Після того як схема розміщення столиків і спосіб вказівки місць будуть обрані, можна приступати до складання списку: хто з гостей з ким буде сидіти поруч. Для цього необхідно скористатися простими рекомендаціями, які допоможуть максимально комфортно розмістити кожного з гостей, підібравши таким чином йому цікавих співрозмовників і приємну компанію.
- При будь-якому розташуванні столів бажано, щоб всі гості мали можливість бачити винуватців торжества.
- Батьків і близьких родичів розсаджують якомога ближче до молодих, враховуючи при цьому вік і ступінь спорідненості рідних.
- Якщо на банкеті присутні високопоставлені особи, їх рекомендується посадити за окремий стіл, як можна ближче до молодят. Причому саджати їх за один стіл з батьками не слід: це призведе до того, що і ті й інші будуть відчувати себе ніяково і нічого толком не поїдять. Оптимальним варіантом буде посадити їх поруч з близькими друзями молодят. У цьому віці хлопці ще відчувають себе досить розкуто, і присутність високих чинів їх не буде бентежити.
- Розлучені пари слід розсаджувати подалі один від одного, причому попереджати кожного з них про присутність колишнього чоловіка на банкеті слід завчасно.
- Гостей, які прийшли на самоті, не слід підсаджувати до сімейним парам або компаніям старих друзів. Краще підшукати такій людині такого ж самотнього співрозмовника, що, втім, нерідко призводить до нових тривалим знайомствам, а можливо і до утворення нових відносин.
- Нерозлучну компанію колег по роботі з боку чоловіка краще посадити поруч з такою ж дружною компанією друзів або однокашників з боку дружини. Як правило, такі два колективи швидко знаходять спільну мову і проводять час досить весело.
- Людей з веселим і завзятим темпераментом рекомендується чергувати за столом зі сором'язливими і спокійними гостями. Інакше за одними столами буде бурхлива веселість, а за іншими банкет ризикує перетворитися в мовчазну трапезу. Крім того, інтереси і хобі присутніх також бажано враховувати.
- Дітей, якщо їх більше трьох чоловік, бажано розміщувати за окремим столиком з адаптованими до їхнього віку їжею і напоями. Це викликано тим, що не всі гості готові розчулюватися присутності маленьких дітей, і знаходження за загальним столом вищить карапуза може доставити дискомфорт багатьом присутнім. Дитячий стіл рекомендується розташовувати подалі від молодят і звукової апаратури. Остання норма особливо важлива, так як музичний супровід свята часто буває досить гучним і може нашкодити дитячому слуху.
- Іноземних гостей краще розсадити з людьми, трохи говорять на їхній рідній мові, або з англомовними гостями.
Правильна розсадження запрошених допоможе уникнути незручних і конфліктних ситуацій і дозволить провести свято в дружній атмосфері любові і веселощів
Про те, як правильно розсадити гостей на весіллі, дивіться в наступному відео.