
Домашня піца з шинкою
Піца - це всесвітньо відоме блюдо. З'явилося воно в Італії і спочатку було круглої коржем з різноманітними начинками (в деяких джерелах сказано, що готувалися коржі в основному з томатами) і сиром. Сир досі практично невід'ємний елемент будь-якої піци. А ось з іншими інгредієнтами справа йде куди цікавіше: з плином часу з'явилося дуже багато видів піц. Навіть зараз можуть винаходити нові і нові види, часом зовсім незвичайні.
Ми знаємо, що піца - страва італійське. А ось назва походить від грецького слова «пита», що перекладається як пиріг. Виходить, італійці навіть трошки запозичили назву у греків.
Піца однаково улюблена як дорослими, так і дітьми. А якщо Ви готуєте це блюдо самостійно, то домочадці явно прийдуть в невимовний захват від цього. Коли готуєш якесь блюдо своїми руками, то завжди впевнений в якості продуктів, які додаєш до нього. І в цілому приготування повинна принести задоволення: можна уявити себе в Італії, на батьківщині піци, кухарем невеликого ресторанчика, що займається приготуванням піци на приголомшливо смачне тесті.
Розберемо рецепт одного з найпопулярніших видів піц - піци з додаванням шинки.
Однак і тут будуть деякі відмінності в компонентах: є безліч варіантів приготування, але зупинимося на піці з шинкою і сиром і піці з шинкою і грибами. До того ж, можна в крайньому випадку замінити шинку на ковбасу. Для початку ми зробимо тісто. Я привожу рецепт з дріжджами, тобто готуємо ми на дріжджовому тесті.
Тісто для піцци
Необхідні інгредієнти для тіста:
- Борошно - 200 гр.
- Оливкова олія - 2 столові ложки
- Дріжджі (сухі) - 1 чайна ложка
- Вода кімнатної температури - 150 мл
- Цукор - 1 чайна ложка
- Сіль - щіпка
Спосіб приготування:
- У глибоку миску насипати борошно, налити воду і 2 ложки масла з оливок. Потім до цієї суміші додати сіль і цукор. Все ретельно перемішати, замісити тісто.
- Накриваємо наше тісто кришкою або ж рушником і ставимо в тепле місце приблизно на 1 годину. Головне, не поставити його в холодильник! Після години відкриваємо кришку і перевіряємо тісто: воно має збільшитися в 2 рази.
- Тепер ми знову вимішуємо тісто, можна додати трохи борошна, якщо воно липке. За підсумком воно повинне не прилипати до рук. Беремо качалку і робимо при її допомоги круглу тонку корж. Потім перекладаємо отриману коржик на деко, на якому будемо випікати піцу і по краях трохи загинаємо тісто.
Тісто готове, можна приступати до приготування начинки і самої піци.
Піца з додаванням шинки і сиру
Інгредієнти:
- Помідори - 2 штуки
- Шинка - 200 гр.
- Сир Моцарелла - 100 гр.
- Цибуля - 1 штука
- Базилік - 2 гілки
- Томатна паста - 50 гр.
- Сіль, перець - за смаком
Спосіб приготування:
- Лук очищаємо і дрібно його нарізаємо. Додаємо до нього цукор і сіль. Можна додати оцет і відставити на 20 хвилин маринуватися, але це необов'язково.
- Ріжемо шинку на маленького розміру скибочки. Приступаємо до нарізки помідорів. Очищаємо їх заздалегідь від шкірки, після тоненько нарізаємо.
- Вже приготоване тісто змащуємо томатною пастою і викладаємо на нього заготовлений цибулю. Слідом за цибулею ми кладемо шматочки шинки і скибочки помідорів. На піцу кладемо кілька листочків базиліка, відірвавши їх від стебел. Тепер на начинку натираємо моцарелу.
- Головне приготування зроблено, і ми поміщаємо піцу в духовку, розпечену до 200 градусів. Ставимо це все на 20 хвилин.
Піца з додаванням шинки і грибів
Інгредієнти:
- Шинка - 150 гр.
- Печериці - 300 гр.
- Цибуля - 1 штука
- Оливкова олія - 2 столові ложки
- Помідори - 2 штуки
- Сир Моцарелла - 100 гр.
- Сіль, перець - за смаком
- Соус для основи - 100 мл
Італійські трави (можна використовувати суху приправу)
Спосіб приготування:
- Працюємо з грибами. Печериці промити водою, протерти насухо і дуже тонко нарізати. Їх ми далі викладаємо на сковороду, на оливкову олію. Слідом додаємо цибулю, який ми очистили і тонко нарізали. Все це злегка тушкуємо, буквально пару хвилин. Перед вимиканням вогню засипаємо гриби з цибулею травами, солимо і перчимо.
- Сформовану корж змащуємо соусом і викладаємо вже посмажені до цього часу гриби. Далі кладемо шинку, очищені від шкірки помідори, які ми так само тонко, як і гриби, нарізали. Сир можна натерти прямо на заготовку.
- Тепер останній етап приготування - в духовку, прогріту до позначки в 200 градусів, ставимо деко з піцою і готуємо близько 20 хвилин. Головна ознака готовності - сир стає плавленим, а краю рум'яняться.
Обидва рецепта піци, в якій головний інгредієнт - шинка, досить прості. Готувати піцу з шинкою - одне задоволення. Ваші домочадці і гості будуть в захваті від такого домашнього приготування багатьма улюбленої страви. І Ви поповните список страв, які можна приготувати і вдома.



